Aandelen en obligaties zijn misschien de bekendste vorm van beleggen, maar wist je dat je ook in grondstoffen kunt beleggen? Er wordt wereldwijd gehandeld in veel verschillende grondstoffen, en via speciale fondsen kun jij hierin beleggen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.
De basics van beleggen
Voordat je klaar bent voor het beleggen in grondstoffen, is het belangrijk dat je de basics van beleggen zelf kent. Zorg er dus voor dat je goed bent ingelezen, eventueel een cursus hebt gedaan en vol zelfvertrouwen erin gaat. Let op: beleg altijd alleen met geld dat je prima kunt missen, want zelfs de meest ervaren belegger loopt risico zijn of haar inleg te verliezen.
Welke grondstoffen zijn er allemaal?
Bij de term grondstoffen denk je al snel aan de meest voorkomende grondstof: olie. Maar naast olie kan er bijvoorbeeld ook gehandeld worden in steenkool of gas, die alle drie binnen de categorie energie vallen. Ook kun je beleggen in metalen, zoals goud, zilver of koper. Deze grondstoffen spreken allemaal nog voor zich, maar wist je dat ook koffie en thee onder grondstoffen vallen? Lithium en kobalt zijn eveneens grondstoffen waarvan maar weinig mensen kennis hebben. Bij beleggen geldt: als er wordt gehandeld in de grondstof, dan is beleggen erin ook mogelijk.
Waarom is beleggen in grondstoffen voordelig?
De vraag naar grondstoffen blijft stijgen, door een groeiende wereldbevolking en economie. Vooral in China en andere Aziatische landen is de vraag naar grondstoffen ongekend groot. Waar de vraag stijgt, doet de prijs dit automatisch ook, al helemaal als het aanbod hetzelfde blijft. Als belegger in grondstoffen heb je profijt van die prijsstijging, doordat jouw aandeel dan meer waard wordt. Daarnaast hebben grondstoffen geen last van inflatie, in tegenstelling tot veel bedrijven en producten. Je aandeel in grondstoffen blijft dus een lange tijd evenveel waard.
Een goede spreiding van je portefeuille
Dankzij de bovengenoemde voordelen is het beleggen in aandelen een goede manier om je portefeuille te verspreiden, diversificatie genoemd. Het spreiden van je aandelen over verschillende sectoren is belangrijk omdat je zo minder risico loopt. Gaat een van de bedrijven waar jij aandelen hebt failliet? Geen zorgen voor jou, want je hebt nog genoeg aandelen in andere sectoren die wél veel rendement opleveren. Doordat grondstoffen zo waardevast zijn is dit een slimme belegging. Wanneer je andere aandelen dalen, compenseer je het met de grondstoffen.
Hoe beleg ik in grondstoffen
Beleggen in grondstoffen doe je niet letterlijk door een kilo olie te kopen, maar doe je vaak indirect via beleggingsfondsen. Je koopt bijvoorbeeld aandelen in een mijnbouwbedrijf, of in een gaswinningbedrijf. Ook is beleggen in grondstoffen mogelijk via de aanschaf van CFD’s (Contract for Difference), waarbij je een samenwerkingscontract aangaat met een zogeheten broker. Hierbij beleg je niet in de grondstoffen zelf, maar ga je een contract aan waarbij jij het prijsverschil tussen het opstellen van het contract en het aflopen van het contract ontvangt of terugbetaalt. Dit is dus alleen een goede investering wanneer je zeker denkt te weten dat het prijsverschil jou iets oplevert.
De beste grondstoffen om in te beleggen
Hoewel de prijs van grondstoffen naar verwachting nooit extreem zal dalen, zijn er ook genoeg grondstoffen die je niet veel zullen opleveren. In welke grondstoffen je dan het beste kunt investeren? Goud en olie! Voor deze twee worden de komende jaren nog grote prijsstijgingen verwacht, doordat ze steeds schaarser worden. Hoe hoger de prijsstijging, hoe meer jouw aandeel immers waard wordt.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
View Comments