De digitale munt bitcoin ontstond in 2010 en is sindsdien razend populair. Grote kans dat ook jij wel iemand in je omgeving kent die er enthousiast over is en misschien wel heel rijk mee is geworden. Wil je zelf ook investeren in bitcoins? Lees dan eerst de volgende tips voor beginners.
1. Weet wat een bitcoin precies inhoudt
Voordat je gaat investeren in bitcoins, is het handig om precies te weten waar je geld aan uitgeeft. Bitcoins zijn een vorm van cryptocurrency, een digitale munt die je niet fysiek in je handen kunt houden. In plaats daarvan bewaar je de munten als het ware in een online wallet. Het is dan ook een betaalmiddel dat niet vanuit de overheid komt, maar het wordt wel op steeds meer plekken geaccepteerd.
2. Informeer goed voor je begint
Je goed informeren is natuurlijk bij iedere vorm van beleggen handig, maar dit geldt zeker voor een relatief nieuwe vorm als bitcoins. Lees je goed in op internet en in boeken, kijk video’s met uitleg over bitcoins en praat erover met mensen in je omgeving die al bitcoins bezitten. Wil je echt zeker van je zaak zijn? Dan kun je ook een professional inhuren die jou alle fijne kneepjes van het vak leert. Dat laatste kost je natuurlijk wel wat geld, maar kan je een hoop vertrouwen opleveren, waardoor je uiteindelijk zelfverzekerd start met beleggen.
3. Bedenk of je een korte- of lange termijn doel hebt
Bitcoins zijn in een korte periode gigantisch in waarde gestegen. In 2012, vlak na de oprichting, was één bitcoin zo’n twee dollar waard, inmiddels schommelt de waarde tussen de dertig- en vijftigduizend dollar. Wie er vroeg bij was, kan zichzelf nu dus rijk rekenen. Start je nu met investeren in bitcoins, dan is de inleg voor één bitcoin aanzienlijk hoger. Doordat de waarde van bitcoins regelmatig schommelt, is het goed om van tevoren te bedenken wat je er mee wil: betaal je de bitcoin uit zodra je 200% winst maakt, of spreek je met jezelf af minstens tien jaar te wachten? Beide opties zijn goed, zolang je doel maar van tevoren duidelijk is.
4. Houd rekening met koersschommelingen
Digitale munten staan erom bekend behoorlijk te schommelen qua koers. De termijn die je met jezelf hebt afgesproken, is dan soms ook moeilijk vol te houden. Veel beginners in bitcoins maken de fout hun crypto te verkopen wanneer de koers plotseling 15% daalt. Ze raken in paniek en willen niet al hun inleg kwijt zijn. Maar waar dan geen rekening mee wordt gehouden, is dat de koers drie weken later best weer 50% gestegen kan zijn. Raak dus niet in paniek, maar probeer je altijd te houden aan de termijn of het rendement dat je met jezelf af hebt gesproken.
5. Beveilig je bitcoins goed
Een fysieke portemonnee met een briefje van vijfhonderd euro erin laat je ook niet zomaar rondslingeren, dus waarom zou je dat met je cryptocurrency wel doen? Zorg ervoor dat je bitcoins goed beveiligd zijn, door bijvoorbeeld belangrijke wachtwoorden niet online, maar offline op te slaan. Online blijft het risico op hackers altijd bestaan, terwijl een geschreven wachtwoord op een briefje in een kluis niet zo snel in verkeerde handen zal vallen. Daarnaast bestaan er nog wat andere trucjes om je bitcoins goed te beveiligen, zoals de 2FA-functie in je webbrowser, waarbij validatie met twee apparaten nodig is. Zo kun je alleen met je eigen telefoon (of tablet of tweede laptop) in je wallet.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
View Comments