Of je nou ZZP’er bent en zelf pensioen moet opbouwen of simpelweg niet tevreden bent met het pensioen dat je bij je huidige werkgever opbouwt: een extra spaarpotje voor later achter de hand hebben is geen overbodige luxe. Kom erachter of pensioenbeleggen iets voor jou is en ga aan de slag.
Wat is pensioenbeleggen?
Hoewel we in Nederland van geluk mogen spreken met een algemene AOW-regeling, is dit geen luxe bedrag. Geen wonder dan ook, dat veel mensen op zoek gaan naar een extraatje voor hun oude dag. Pensioenbeleggen is daar een optie voor. Dat beleggen anno 2021 meer oplevert dan sparen met een extreem lage rente, wist je waarschijnlijk al. Bij pensioenbeleggen leg je geld in voor de lange termijn, waardoor je vermogen tegen de tijd dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt (deze leeftijd staat momenteel op 67) gestegen is.
De 2 meest voorkomende manieren van pensioenbeleggen
Pensioenbeleggen wordt over het algemeen in twee categorieën ingedeeld: banksparen of een lijfrente, en zelf beleggen. Beide manieren hebben voor- en nadelen, die we hieronder met je doornemen.
De voor- en nadelen van banksparen of een lijfrente
Bij banksparen en een lijfrente stort je maandelijks een bepaald bedrag op een lijfrenteverzekering, die je afsluit bij een bank of verzekeraar. Dit bedrag komt pas vrij als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, wat meteen een van de grote nadelen is. Mocht er een drastische verandering plaatsvinden in je leven waardoor je het geld goed kunt gebruiken, is dat pech. Aan de andere kant levert deze verplichting ook voordelen op. Doordat je niet aan het geld kunt komen, betaal je nu minder aan de belasting. Dat zit zo: de inleg van je lijfrenteverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, waardoor je jaarlijks een lager bedrag aan de belasting betaalt. Eigenlijk is het een soort uitstel van betaling, want zodra de verzekering wordt uitgekeerd (vanaf je 67e), moet je alsnog de inkomstenbelasting betalen.
De voor- en nadelen van zelf pensioenbeleggen
In tegenstelling tot beleggen via een lijfrenteverzekering, kun je het bedrag dat je zelf belegt voor je pensioen niet van de inkomstenbelasting aftrekken. Hoewel dit voor nu een nadeel lijkt, levert het je wel weer iets op tegen de tijd van je pensioen: dan hoef je over het volledig gespaarde vermogen geen belasting meer te betalen. Daarnaast geeft zelf beleggen voor je pensioen veel meer vrijheid en flexibiliteit, doordat je het bedrag ieder moment kunt opnemen. Gebeurt er onverhoopt iets heftigs in je leven zoals een ontslag of scheiding? Dan heb je een extraatje achter de hand.
Wanneer is het beleggen in je pensioen verstandig?
Iedereen die in Nederland werkt bouwt een AOW op, ongeacht je nationaliteit en of je in loondienst of als ZZP’er werkt. Het is een fijn begin voor je pensioen, maar een luxe leventje na je pensioen is met dit bedrag (gemiddeld zo’n zevenhonderd euro netto per maand) niet mogelijk. Naast de AOW bouwen veel werknemers in loondienst via hun werkgever nog een bedrag op, de hoogte hiervan verschilt per bedrijf. Informeer goed bij je werkgever hoe hoog dit bedrag is, en besluit dan of je hier zelf nog bij wilt sparen. Werk je als ZZP’er of ondernemer? Dan bouw je geen extra pensioen op via een werkgever, en is het dus van groot belang dat je nadenkt over je pensioenregeling. Doordat beleggen meer oplevert dan sparen, is pensioenbeleggen zeer populair onder ZZP’ers.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
View Comments